Denizlik Nedir?

Denizlik nedir? sorusuna verilecek ilk cevap, ‘’Pencerelerin dış kısmında görülen çıkıntıdır.’’ olabilir. Bu yapı elemanı yapıların olmazsa olmaz yapı elemanıdır. Duvarların kar ve yağmur sularından en az düzeyde etkilenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca binanın dış görüntüsüne de estetik açıdan kullanılmaktadır.
Sektörde her geçen gün artan teknolojik gelişme ve değişmelerle birlikte kullanılan malzemelerde de çeşitlilikler oluşmuştur. Denizlik kullanımında kullanılacak malzemelerin binanın özelliklerine göre belirlenmesi gerekmektedir. Yoksa amacına uygun olarak koruma görevini yerine getiremez ve sadece dekor amaçlı kullanılabilir.
Her denizlik çeşidi her yapıya uygun değildir ve dışarıdan estetik bir görüntü oluşturmayabilir. Bazen tek başına çok hoş görünen nesneler başka bir nesne ile bir araya geldiğinde hoş görünmeyebilir. Bu sebeple seçilen malzemeler arasında bir uyum olmalıdır. Denizlikte kullanılacak şekil ve malzeme çok dikkatli seçilmelidir.
Denizlik nedir? sorusunun inşaat sektöründeki tanımına bakacak olursak; pencere doğramasının altında bulunan iç ve dış kısımlara uygulanan ve pencereden akan kar ve yağmur sularının duvar içine girmesine engel olarak dışarı atılmasına yardımcı olan yapı elemanına denir.
Denizlik Neden Kullanılır?
Denizlik kullanımının amacı; pencere boşluklarında biriken kar ve yağmur sularının duvardan sızarak deforme olup bozulmasını engellemektir. Duvar yüzeyinden 3,5- 4 cm ileriye yapılmaktadır.
Denizlik öncelikli olarak amacına uygun yapılmalıdır. Yani kar ve yağmur sularını kesinlikle duvara sızdırmayacak şekilde tasarlanmalı ve montajı yapılmalıdır. Bu sebeple kullanılacak malzemeler su geçirmez özellikte olmalıdır. Bu yüzden denizlikler su geçirmez malzemelerden ve suyun dışarıya rahat atılabilmesi için dışarı aşağı eğimli, kenarları kalkık şekilde ve damlalıklı yapılırlar.
Denizlik Çeşitleri
Denizlik nerelerde kullanılır? sorusuna geçmeden önce çeşitlerine yapma yöntemlerine değinelim.
- Betondan (mozaik) yapılan denizlikler
- Ahşaptan yapılan denizlikler
- Mermerden yapılan denizlikler
- Taştan yapılan denizlikler
- Tuğla denizlikler
- Metal denizlikler
- PVC denizlikler
- Poliüretan denizlikler
Alüminyum, plastik ve ahşap gibi denizlikler ağırlıkta doğrama imalatı şeklinde yapılırken, tuğla ve taş denizlikler de duvar örülürken pencerelerin altındaki boşluğa uygulanır. Denizlik Yapma Yöntemleri Nelerdir?
- Geçmişte taş, ahşap ve betondan yapılan denizlikler sıkça kullanılıyordu. Günümüzde teknolojik gelişmelerle birlikte farklı malzeme profilleri kullanılmaya başlamıştır.
- Alışılmış denizlik uygulamalarının işçiliğinin ve maliyetinin ağır olması nedeniyle yerine fabrikasyon ürünler almıştır.
- Günümüzde en çok mermer denizlik kullanılmaktadır.
- Yerinde de kalıba dökülerek yapılabildiği gibi ölçü alınarak montaj şeklinde de yapılmaktadır.
Denizlik Montajının Yapımı ile Denizlik nerelerde kullanılır? sorusunun da cevabını vermiş olacağız.
- Montaj işlemi başlamadan önce çevrede güvenlik önlemleri alınmalıdır.
- Denizlik kenarının duvara paralel olmasına dikkat edilmelidir.
- Kar ve yağmur sularının dışarı akması için eğimli olmasına dikkat edilmelidir.
- Denizliğin uçlarının aynı kotta olması çok önemlidir ve bu şekilde monte edilmelidir.
- Uygun bağlayıcılar kullanılarak monte edilmelidir.
- Duvar ve denizlik arası, doğrama ve denizlik arasının izolasyonunun iyi yapılması gerekir.
- Pencerelerde kullanılan denizlik bahsedilen amaçları dışında günümüzde dekorasyon amaçlı olarak da yaygın olarak kullanılmaktadır.
- Mantolama yapılan ve mantolama işleminin kurtarmadığı yerlerde köpüğün üzerini kapatmak ve dışarıdan gelecek olan kar ve yağmur sularının mantolamanın arkasına geçmemesi için yapılmaktadır.
- Denizlik takıldıktan sonra üstüne ve altına mastik çekilmelidir.
- Ve en önemlisi, denizlik takma işlemi en son yapılmalıdır.
Denizlik nedir? sorusunun cevabı ile günlük hayatta sürekli gördüğümüz ama belki de ismini bilmediğimiz bir yapı elamanını öğrendik.